Ekonomi

Konyalı firma, son dönemde popüler hale gelen şarjörlü av tüfeklerini ABD’ye ihraç ediyor.

Sovyetler Birliği’nin 2. Dünya Savaşı’nda ürettiği ilk yarı otomatik muharebe tabancası olarak bilinen dünyaca ünlü Tokarev markasının patentini alarak Konya’nın Beyşehir ilçesinde üretime başlayan silah firması, son yıllarda popüler hale gelen şarjörlü yivsiz av tüfeklerinin ihracatını gerçekleştiriyor. yakın zamanda ABD’ye.

Beyşehir Yeşilyurt Sanayi Sitesinde bulunan TokarevArms firmasının sahibi Süleyman Alaboğa, Tokarev’in 2. Dünya Savaşı’nda üretilen bir savaş tabancası olduğunu belirterek, “Bu çok meşhur bir tabanca, dünyada herkes biliyor. Şu anda elimizde var. Bu markanın patentini aldı.” “Ve Tokarev US olarak Amerika’da patentini aldık. Tokarev markasıyla ürettiğimiz şarjörlü yarı otomatik ve bullpup yivsiz av tüfeklerimizi de ABD’ye gönderiyoruz” dedi.

Giyimden silah branşına geçildi

Hazır giyim bölümünde faaliyet gösteren bir işyeri varken silah bölümüne geçiş hikayesini de anlatan Alaboğa, silah sektörüne geçişin hiç hayal etmedikleri bir şekilde tesadüfen gerçekleştiğini belirtti. 1996 yılında vatani görevini tamamladıktan sonra hazır giyim sektöründe kendi işini kurduğunu, 2015 yılına kadar da hazır giyim sektöründe faaliyet gösterdiğini vurgulayan Alaboğa, 2010 yılında İran-Irak çılgınlığı olarak bilinen dönemde üretime başladığını söyledi. Yurt dışından konfeksiyon işine gelen arkadaşları ondan pompalı tüfek istemeye başladı, o da bunu pazarlamaya başladı. Bunu yaparak bölüme transfer olduğunu anlattı. Bu süreçte arkadaşlarından gelen taleplerle girdiği departmanda kendisine yeni bir iş kapısının açıldığını vurgulayan Alaboğa, yan pazara silah satışına başladıklarını söyledi. Bir anda uygun bir pazar ağına kavuştuktan sonra 2015 yılında sattıkları silahları kendi üretmek istemeye başladıklarını anlatan Alaboğa, “2015 yılında ‘Neden kendimiz üretmiyoruz?’ dedik. Yanımızda arkadaşlarımız vardı, onlarla anında karar verdim ve bu yıl fabrika açmaya karar verdim.” “dedi.

5 kişiyle yola çıktık, şu anda 100’e yakın çalışanımız var

Kurdukları silah fabrikasının ardından yavaş yavaş büyümeye başladıklarını anlatan Alaboğa, ilk etapta 5 kişiyle başladıkları fabrikada 100’e yakın kişiye istihdam sağladıklarını belirterek, “İnşallah mümkün olursa bizim de 2024 yılında istihdamdaki hedefimiz bu sayıyı 150 kişiye çıkarmak. 2025 yılındaki hedefimiz ise 200.” “Bu, kişiyi aşmak anlamına gelir” dedi. 5 bin metrekarenin üzerinde kapalı alana sahip silah fabrikasında son sistem makinelerle seri üretime başladıklarını anlatan Alaboğa, şu anda piyasada bulunan bullpup adı verilen yarı otomatik şarjörlü yivsiz av tüfeklerinin de üretimine başladıklarını belirtti. ABD’de çok popüler ve “Şu anda ABD’de çok popüler olan Bullpup” dedi. Bullpup dediğimiz silahlarımız var, onların şarjörleri var, normal şarjörlü silahlar da var. Bunlar yurt dışına en çok sattığımız ürünler. Av tüfeği de satıyoruz ama şarjörlü ürünlerimiz daha çok rağbet görüyor. Ürettiğimiz silahlarla ilgili ABD ile anlaşmamız var. 3 yıldır ilk yılda 25 bin adet satış yapıyoruz. İkinci yıl 35 bin adet gönderdik ve bu sayı 35 bine çıktı. Bu yıl sonu itibarıyla yeni siparişlerle 50 bini aştık. Ancak 2024 yılı hedefimiz bu rakamların üzerine çıkmak. Ar-Ge çalışmalarımız sayesinde yeni ürünlerimiz ve artık. “Yivli tüfek ve uzun menzilli silahlar da üretmeye başlayacağız. Böylece hem istihdamımızı daha da artıracağız, hem de üretim kapasitemizi artıracağız” dedi.

Aylık üretim kapasitesi 5 bin adettir

ABD’ye gönderdikleri dolu tüfeklerin şarjörlerinin 3, 5, 10 ve 20’lik fişek alabilecek kapasitede olduğunu ve avlanmaktan ziyade zevk amaçlı atışlarda tercih edildiğini anlatan Alaboğa, “Zevk amaçlıdırlar. Genellikle avlanmaktan ziyade zevk almayı hedeflerler.” “Bu silahları kendi amaçları için kullanıyorlar. Amerika’nın en bilinen silahları olan AR-15 tüfeklerine benzedikleri için tercih ediliyorlar” dedi.

Silah fabrikasının aylık üretim kapasitesinin 5 bin adet olduğunu ve bunu çok rahat iki katına çıkarabilecek kapasiteye sahip olduklarının altını çizen Alaboğa, “Üretimimizi rahatlıkla 10 bine çıkarabilecek durumdayız. Makina parkurumuz da buna uygun. Ancak her geçen gün daha kaliteli ürünler üretmek istiyoruz ve bunu yapmaya devam ediyoruz.” Böyle bir tüfeği kontrollü bir şekilde üretmek veya daha fazlasını üretmek yerine, tüm ürünlerimizde bu kaliteyi yakalamak adına şimdilik bu sayıyı sınırlı tutuyoruz. Şu anda 10 tüfeğimizi söküp, tüm parçalarını dağıtıp bir tüfeği yeniden monte ederseniz işe yarayacaktır. Yani tüm ürünlerimiz standart ve değerlidir. Olan bu. Bunu yakalamaya çalışıyoruz. Kalitenin yanı sıra fiyat uygunluğu konusunda da iddialıyız. Amerikalı partnerlerimiz kalitemizden ve fiyat politikamızdan memnunlar. Şu anda bizim kalitemizde ve bizim fiyatlarımızla satış yapabilecek bir firma yok diyebilirim. Fuarlar ve Ar-Ge çalışmaları noktasında 2024 sonrası farklı planlarımız var. Dubai, İstanbul, Almanya ve ABD’deki fuarlara katılarak, üretmeye başlayacağımız yeni yivli ürünlerimizi bu fuarlarda tanıtmak istiyoruz. Amerikalı ortaklarımızla 10 yıllık anlaşmamız var. Yeni çıkan ürünlerimizi onlara göndermeye devam ediyoruz. Önümüzdeki süreçte ABD’den sonra yavaş yavaş Avrupa ve Orta Doğu ülkeleri pazarlarına da girmek istiyoruz. Savunma sanayindeki hedeflerimize gelince, tesis güvenlik belgelerimizi almaya çok yaklaştık. 1 ay sonra alacağız. Bu belgeyi aldıktan sonra Tokarev firmamız ve markamız ülkemizin yıldızı gibi daha da parlayacak. Çünkü artık ABD’nin büyük silah fuarlarında ve silah pazarlarında Tokarev’i çok ünlü markaların yanında görebilirsiniz. Bu bizi gururlandırıyor. Elbette Türkiye’den böyle bir firmaya sahip olmak bizim için paradan çok mutluluk. 2024 yılında tüfek üretimine ve savunma sanayine başlarsak geleceğimiz ve hedefimiz daha iyi olacaktır. Tokarev markasıyla oluk açmaya başladığımızda bu iş çok zordu. Ama önce bu silahla başlamak istiyoruz. Daha zor şeyleri başarmak için. Şu anda Tokarev olarak yıllık 7-8 milyon dolarlık ihracatımız var. Ancak başka firmalardan alıp sattığımız işler de var. Hep birlikte ülke ekonomisine yaklaşık 15 milyon dolar katkı sağlıyoruz. Ancak asıl hedefimiz yeni yatırımlarla Tokarev firmasının yıllık ihracat rakamını 15-20 milyon dolara çıkarmak. 2024 ve 2025 hedeflerimiz arasında bu da var. Hedefimiz daha uygun yerlere, umarım yavaş ve emin adımlarla ilerlemek. İstihdamımızı artırmak, insanımıza faydalı olmak istiyoruz” dedi.

“Beyşehir’deki endüstri meslek lisesi öğrencilerinden de faydalanıyoruz.”

Süleyman Alaboğa, sektörde Beyşehir’deki endüstri meslek lisesi öğrencilerinden de faydalandıklarını, staj yapanları da fabrikalarında istihdam ettiklerini belirterek, “Sanayi meslek lisesinde okuyan öğrencilerimizin her zaman yanındayız. Bu bölümde bir canlılık olduğunu bildikleri için giderek daha fazla aile oluyorlar.” Çocuklarını eğitmek için endüstri meslek liselerini tercih etmeye başladılar. Bu da bize giderek daha kaliteli ve daha profesyonel bir grupla çalışma fırsatını sunuyor. Kalitemiz de artıyor. Çalışanlarımıza asgari fiyatlar değil, insanlarımızı keyiflendirecek ve daha yüksek refah seviyesine ulaşmalarını sağlayacak fiyatlar sunuyoruz. “Ödüyoruz. Bu hem bizi hem de çalışanlarımızı memnun ediyor. Beyşehir’de silah sektörü çok gelişti. Beyşehir’de zamanla nitelikli işgücü sorunu yaşanacağını düşünmüyorum” dedi. -KONYA

havza-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu